Dalam kejadian pukul 11.20 pagi itu, mangsa, Mohammad Aidil Aqasha Azhar, 2, meninggal dunia di tempat kejadian manakala abangnya berusia empat tahun dikejarkan ke Hospital Tampin bagi mendapatkan rawatan.

Difahamkan, adik-beradik itu menghampiri motosikal jenis Modenas Kriss 110 milik bapa mereka yang diletakkan di kawasan permukaan bersimen untuk bermain sebelum dihempap motosikal itu.

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Gemas, Syed Ammar Syed Abas, pihaknya yang tiba di lokasi kejadian sejurus dimaklumkan mendapati Mohammad Aidil Aqasha dan abangnya sudah tidak sedarkan diri.

“Anggota bomba mengambil masa kira-kira lima minit untuk memotong besi sepanjang 16 sentimeter menggunakan pemotong hidraulik bagi memisahkan mangsa dan motosikal berkenaan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut Syed Ammar, hasil siasatan mendapati motosikal yang diletakkan pada ketinggian satu meter itu hilang imbangan sebelum terbalik dan menimpa dua beradik tersebut.

Jenazah mangsa bersama sebahagian besi yang tertusuk di kepala itu kemudiannya dihantar ke Hospital Tampin untuk bedah siasat.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tampin, Superintenden Wooi Kooi Cheang ketika dihubungi mengesahkan kejadian tersebut dan memberitahu kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut. -KB Kredit Utusan Online