Mangsa ialah Nuraini Abdullah, 6, yang merupakan anak sulung dan adik lelakinya, Suhaid Abdullah, 5.

Ibu mereka, Sarimah Lamat, 27, merupakan ibu tunggal yang tinggal di gerai kosong di situ hanya menyedari dua anaknya hilang pada pukul 4.30 petang apabila anak bongsunya yang berusia tiga tahun balik seorang diri.

Sarimah terus keluar mencari Nuraini dan Suhaid yang mandi berdekatan dengan jeti batu berhadapan gerai tempat mereka tinggal namun kelibat mereka tidak kelihatan.

Difahamkan, sudah menjadi kebiasaan adik-beradik itu mandi di sana tanpa pengawasan ibu mereka.

Menurut Ketua Bomba dan Penyelamat Zon Miri, Law Poh Kiong, pihaknya menerima panggilan pada pukul 4.56 petang daripada orang awam yang mengatakan ternampak seorang kanak-kanak terkapai-kapai di tepi pantai tersebut.

Katanya, sebanyak tujuh anggota Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Miri dikerahkan ke tempat kejadian dan tiba pada pukul 5.02 petang.

“Operasi mencari terus dilakukan bersama pihak polis dan orang awam. Mangsa dipercayai terhantuk terkena batu setelah dipukul ombak ketika mandi di situ.

“Bagaimanapun, mayat kanak-kanak itu berjaya ditemukan di pesisir pantai oleh pengawal keselamatan yang menjaga kedai-kedai pada pukul 5.07 petang,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini.

Tambah Poh Kiong, kedua-dua mangsa telah disahkan meninggal dunia dan diserahkan kepada ambulans untuk dibawa ke Hospital Miri.-UTUSAN