Adoi Kejam, Majikan Tawar Pampasan Jika Keluarga Biar Pekerja Mati


Beijing – Seorang pekerja kilang di Yunnan yang mengalami lecuran pada 99 peratus badannya selepas terjatuh dalam tong besar berisi sisa buangan disuruh membunuh diri selepas majikannya enggan membayar yuran perubatannya.

Xinhua melaporkan, Yuan Longhua, 38, jatuh ke dalam tong berkenaan pada 1 Ogos lalu selepas bekerja selama 13 jam tanpa rehat di kilang milik majikannya, CQC Group.
Sejak itu, Yuan menjalani lima pembedahan graf kulit selain kaki kanannya terpaksa dipotong.
Awal Oktober lalu, CQC mula melewatkan bayaran perubatannya selain cuba memujuk abangnya, Longyun untuk menghentikan rawatan supaya mangsa meninggal dunia dan syarikat akan membayar pampasan kepada keluarganya.
Wakil syarikat dilaporkan menghantar pesanan ringkas kepada Longyun, berkata:“Kami mencadangkan anggota keluarga menyuruh hospital menghentikan rawatan. Selepas dia mati kami akan membayar pampasan.”
Longyun kemudian menjawab: “Maksud kamu, kami patut melakukan eutanasia? Kamu tidak akan menyediakan rawatan untuknya?”
Namun, katanya, dia tidak menerima jawapan kepada soalan itu.
“Sejak kemalangan adik saya, majikannya tidak pernah sekalipun datang melawat.
“Kami tidak mempunyai nombor telefon dan hanya mampu menghubunginya melalui wakil syarikat,” kata Longyun.
Katanya, sejak CQC mengelak bayaran, keluarganya berjaya mengumpulkan 30,000 yuan (RM19,000) untuk meneruskan rawatan. Malangnya, adiknya masih berhutang 90,000 yuan (RM5,800) untuk yuran perubatannya.
CQC kini mencari cara untuk membayar rawatan Longhua, namun seorang doktor yang mengendalikan kes itu berkata, syarikat itu tidak bijak menangani isu berkenaan.
“CQC tidak sepatutnya menangguhkan pembayaran. Jika bayaran dibuat secepat mungkin, mangsa juga mendapat rawatan sepatutnya dengan segera seterusnya tidak memerlukan wang lagi untuk rawatan susulan,” katanya. – Agensi /sumber
Share on Google Plus

About Kraiboys

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ulasan:

Catat Ulasan